Waarom fotografen niet gratis werken

Waarom fotografen niet gratis werken u heeft heeft deze vraag schijnbaar gesteld, waardoor u door de beheerder van deze website bent door verwezen naar deze pagina, en dat doet hij niet zo maar.
Natuurlijk wil ik hierop positief reageren op de verzoeken, zeker als het voor een goed doel is, bijvoorbeeld voor leer doeleinden, natuurbehoud en andere goede doelen.
Maar helaas, de werkelijkheid is dan ook anders, want op zulke verzoeken reageren wij bijna nooit, en als we dat al doen dan zal dat antwoord vaak zakelijk en beknopt zijn vaak zonder enige uitleg waarom niet.

Om misverstanden te voorkomen hebben we het één en ander uiteen gezet om het voor u duidelijker te maken.
Wij vragen u dan ook om deze pagina goed door te lezen en uw verzoek nog eens in overweging te nemen, mogelijk dat u uw verzoek zult herzien zodat we toch tot een vruchtbare samenwerking kunnen komen.

Wij verdienen ons brood met fotografie

Als wij onze foto’s gratis weggeven aan iedereen die ons een verzoek stuurt, zal er bij ons geen brood op de plank meer komen.
Natuurlijk maken wij graag goede foto’s, en daarom steken wij veel geld in het onderhoud en uitbreiding van onze foto apparatuur, en laten wij onze software licenties niet vergeten.

Goede doelen, we ondersteunen ze zeker wel

Vrijwel elke fotograaf ondersteund wel één of meerdere goede doelen met bijvoorbeeld gratis beelden, en soms zelfs meer dan dat.
Dit kunnen we doen door vaak deel te nemen aan bepaalde projecten of initiatieven.
Je kunt dus stellen dat we wel gratis beelden beschikbaar stellen aan organisaties, hoewel dit uiterst selectief gebeurt.

Hoezo geen tijd?

Al we op elk verzoek positief moeten reageren, houden we nog maar weinig tijd over om te doen waar wij goed in zijn, fotografie.
Tenslotte moeten wij ook gewoon werken voor ons geld, is het voeren van zulke correspondentie tijdrovend.
Natuurlijk hebben we al helemaal geen tijd om te kijken of de gebruikte foto’s ook voor de doelstelling wordt gebruikt dan waarvoor wij het hebben verstrekt.

We hebben geen geld, heel vaak gehoorde smoes

Een beperkt tot geen budget, een vaak gehoorde smoes om aan gratis foto’s te komen.
Vaak komen deze vragen van organisaties die over veel contante middelen beschikken, soms zelfs beursgenoteerd, vaak zijn het zelfs overheid of semi-overheidsorganisaties.
Een simpele vaak via internet, check levert veel informatie op tot jaarverslagen toe, vaak kun je hier uit opmaken of een bedrijf of organisatie de middelen heeft om een redelijke vergoeding te betalen voor het werk van een fotograaf.

In de praktijk is het zelfs zo dat aan de fotograaf wordt gevraagd om een bepaald project of een bijzonder initiatief gratis te komen fotograferen, terwijl andere partijen zoals de catering of de tentenverhuurder wel ruimschoots wordt betaald.
Daaruit blijkt maar weer eens dat men de fotograaf als een veredelde hobbyist wordt gezien, en u u kunt er dan ook vanuit gaan dat wij ons gekleineerd voelen.
Helaas voor u, niet elke fotograaf is goedgelovig.

Wij hebben echt een beperkt budget.

We kunnen u vertellen dat fotografie geen winstgevend beroep is, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.
De fotografen hebben dit beroep gekozen vanwege de passie voor visuele communicatie, beeldende kunst en onderwerpen waarvoor wij in zijn gespecialiseerd.
Met de komst van het internet, en daarmee ook de grote hoeveelheid beeldmateriaal, drukken de bugetten van vele inkopers van onze producten, hierdoor zijn vele inkomens nog verder onder druk komen te staan.
Toch verwachten klanten de beste kwaliteit, dus investeren wij met grote regelmaat in lenzen, camera’s, software, website en transportmiddelen.
Natuurlijk begrijpt u dat ons materiaal ook onderhevig is aan slijtage waardoor het ook zijn onderhoud nodig heeft, om nog maar te zwijgen over reparaties.
En wat dacht u van een verkeerd neer gezette kop koffie die omvalt, dat kan jaren werk verwoesten, dus steken wij veel geld in opslag en back-up mogelijkheden.

Een fotograaf moet zich heel veel verplaatsen om zijn werk te kunnen doen.
Er gaat dan ook een groot deel van ons eigen budget in het vervoer zitten, met eventueel een maaltijd of een overnachting.
Vaak nemen wij ook persoonlijke risico’s, besteden we veel tijd en geld om ons zelf te bekwamen in ons vak.
Hoewel het voor de buitenwereld het nemen van een foto, alleen maar een druk op de knop van een camera is, werken wij veelal via een planning, organisatie, en ervaring.
Natuurlijk hebben wij begrip voor serieuze budgetproblemen, maar vanuit ons oogpunt kunnen wij het ons zelf niet veroorloven om tegen een te laag tarief te werken.

Wij gebruiken een foto van u, en vermelden uw naam

Standaard in bijna iedere mail, wij gebruik uw foto, in ruil daarvoor plaatsen wij uw naam, en linken door naar uw website, al dan niet met een extra vermelding.
Vrijwel alle fotografen hebben hier moeite mee, we gaan het u uitleggen.

Het krijgen van een naamsvermelding bij de door u gevraagde foto is geen gunst of compensatie.
Vergeet niet dat de gevraagde foto door de fotograaf is gemaakt, dus is het vermelden van de naam vanzelfsprekend.
Het is een recht en niet iets waarvan we slechts mogen hopen dat u zo vriendelijk wilt zijn om ons dat te gunnen.

Het vermelden van de naam, helaas daar worden onze rekeningen ook niet door betaald.
eerder op de pagina hebben wij u al geprobeerd duidelijk te maken dat wij ook hard moeten werken voor het geld om alle kosten te betalen.
Daarbij moeten vele van ons ook privé in de basisbehoefte voorzien, al dan niet in combinatie van een heel gezin.
Het vermelden van een naam is een verplichting, en vervangt dus geen vergoeding voor het gemaakte werk.

“Jij bent de enige fotograaf die moeilijk doet”

Niet alle verzoeken verdwijnen de prullenbak in, want wij reageren wel degelijk op bepaalde verzoeken van mensen en/of organisaties voor gratis foto’s.
De reacties die wij dan weer terug krijgen zijn vaak met een lichtelijk boze toon waarin ons wordt duidelijk gemaakt dat wij de enige zijn die moeilijk doen, terwijl andere fotografen enorm blij waren met de geboden kans en het wel gratis aanbieden.

Dat dit verhaal niet waar is, is algemeen bekend, vandaar dat u hier op onze website bent gekomen.
Elke zich zelf respecterende fotograaf zal nooit instemmen met onredelijke voorwaarden.
Het is dan ook geen geheim dat sommige onervaren hobby fotografen, of mensen die toevallig een camera hebben, wel gratis kunnen werken.
Er is dan ook een gezegde, “Je krijgt waar je voor betaald.”

Graag terugkoppelen.

Als we gratis foto’s weggeven, krijgen we vrijwel nooit een update, of een andere vorm van feedback over het overeen gekomen project, dus blijft het voor ons de vraag of de gestelde doelen zijn behaald.
Met grote regelmaat krijgen wij na de levering van de beelden niet eens een respons op de mails over de voortgang, tot dat, jawel iemand weer gratis foto’s wilt.
Dus als wij voor u gratis beelden verstrekken voor uw project, neem dan op z’n minst de tijd en moeite om ons op de hoogte te houden, laat ons weten hoe het één en ander verloopt.
Natuurlijk zijn zulke mails motiverend voor ons, en het zal alleen maar de bereidheid vergroten om in de toekomst nieuwe beelden te verstrekken.

Als laatste

Nu u dit heeft gelezen, kunt u zich voorstellen waarom u naar deze pagina bent doorverwezen.
Elke fotograaf maakt zijn producten met passie en toewijding, toch zouden wij graag met u samenwerken!.